Typische Zaanse kenmerken
De Zaanse Schans is met de eeuwen gegroeid en veranderd, maar wordt gekenmerkt door de typisch groene huizen, molens en oude industriële panden. Tot na de middeleeuwen waren vrijwel alle Hollandse huizen gemaakt van hout.
De Zaanse Schans is met de eeuwen gegroeid en veranderd, maar wordt gekenmerkt door de typisch groene huizen, molens en oude industriële panden. Tot na de middeleeuwen waren vrijwel alle Hollandse huizen gemaakt van hout.
De komst van de wind-houtzaagmolens heeft een hele grote invloed gehad op de Zaanse huizenbouw. Hout kon in grotere hoeveelheden geproduceerd worden en er was minder verlies van materiaal doordat er makkelijk meerdere houtmaten geproduceerd konden worden. Het bouwen met hout werd daarom in heel Noord-Holland gestimuleerd.
Dat er in de Zaanstreek met hout werd gebouwd, kwam niet alleen doordat er zoveel hout beschikbaar was, maar ook door de hierdoor verkorting van de bouwtijd. Het maakte de huizen goedkoper en zorgde voor een snelle groei in het begin van de 17e eeuw.
Tot de 17e eeuw werden Zaanse huizen betimmerd met onbehandeld eikenhout. Aan de buitenzijde werd het hout niet behandeld omdat dat niet nodig was en aan de binnenzijde ook niet omdat men eiken mooi vond.
Vanaf de 17e eeuw werd het Spaanse groen gebruikt. Dit werd gewonnen door koperplaten boven wijnresten te laten oxideren. De groene aanslag werd van de platen geschraapt en in de verf verwerkt. In de 18e eeuw begonnen mensen behalve op het weeghout, ook op ramen en deuren wat kleur te gebruiken. Olijfgroen werd een populaire kleur. Pas in de 19e werd stand groen beschikbaar. ‘Stand’ verwijst hier naar de houdbaarheid van de verf: de verf hield stand.
Als de topgevel van het voorschot tot boven het dakvlak is doorgetrokken, wordt er gesproken van een ‘Broeker voorschot’. Deze gevels zijn geïnspireerd op de Amsterdamse pronkgevels. De gevels waren er niet alleen voor het mooie gezicht maar ook om het huis te beschermen. Het leidde bijvoorbeeld water af.
De windveer is een bouwkundige inrichting dat ervoor zorgt dat wind en regen niet onder het rieten dak kunnen komen. Het drukt de dakbedekking stijf tegen het dakvlak en voorkomt zo het opwaaien. Tegenwoordig worden windveren vooral als decoratie gebruikt en doordat hij erg opvalt zo mooi mogelijk afgewerkt.
Benieuwd wat Timmerfabriek Visser voor u kan beteken? Neem contact met ons op voor meer informatie via 075 – 61 77 984 of vul hier ons contactformulier in.